OMLET ZIEMNIACZANY Z GRZYBAMI NA ZAWSZE Z
NAMI!!!!!!!
źr. http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/56,123978,12465674,Jesienne_przysmaki__Przepisy_z_grzybami.html |
500 g startych ziemniaków
1 drobno posiekany por
1 łyżka mleka
sól morska i pieprz czarny do smaku
2 łyżki oleju z pestek winogron
Nadzienie:
200 g pokrojonych w plasterki grzybów
olej
sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
·
Do ziemniaków
wymieszanych z porem dodajemy mleko, sól i pieprz. Masę wylewamy na rozgrzany olej (patelnia musi mieć metalową rączkę, bo potem być może wsadzimy
ją do piekarnika), rozprowadzamy masę równą warstwą, aby uzyskać placek
grubości 2 cm. Smażymy, aż spód się przyrumieni. (Ewentualnie, gdyby wierzch
był wilgotny a spód już usmażony, możemy włożyć patelnię pod rozgrzany grill w
piekarniku). Równolegle smażymy grzyby na rozgrzanym oleju, aż do wyparowania
sosu, który puszczą. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy
je na połowę omletu, składamy go na pół i zaraz podajemy.
Katarzyna Cyran
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz