niedziela, 23 listopada 2014

Omlecik



OMLET ZIEMNIACZANY Z GRZYBAMI NA ZAWSZE Z NAMI!!!!!!!
źr. http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/56,123978,12465674,Jesienne_przysmaki__Przepisy_z_grzybami.html


Ciasto:

    500 g startych ziemniaków
    1 drobno posiekany por
    1 łyżka mleka
    sól morska i pieprz czarny do smaku
    2 łyżki oleju z pestek winogron

Nadzienie:
    200 g pokrojonych w plasterki grzybów
    olej
    sól, pieprz 


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
·         Do ziemniaków wymieszanych z porem dodajemy mleko, sól i pieprz. Masę wylewamy na rozgrzany olej (patelnia musi mieć metalową rączkę, bo potem być może wsadzimy ją do piekarnika), rozprowadzamy masę równą warstwą, aby uzyskać placek grubości 2 cm. Smażymy, aż spód się przyrumieni. (Ewentualnie, gdyby wierzch był wilgotny a spód już usmażony, możemy włożyć patelnię pod rozgrzany grill w piekarniku). Równolegle smażymy grzyby na rozgrzanym oleju, aż do wyparowania sosu, który puszczą. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy je na połowę omletu, składamy go na pół i zaraz podajemy.
Katarzyna Cyran

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz